Qigong / Tai Chi

Qigong / Tai Chi; beden, nefes ve zihnin birlikte hareket etmesidir.

Hareketli meditasyon olarak da adlandırılan Qigong’ta, Qi, yaşam enerjisi ve gong ise beceri ustalaşma anlamındadır(1). Qigong, duruşumuzu (postürümüzü) uygun pozisyona getirerek hareketleri nefes (karın solunumu) ile birlikte odaklanarak yapma becerisidir. Geleneksel bir Çin zihin-beden aerobik egzersizi olan Qigong, Taocu felsefeye ve geleneksel Çin tıbbı teorilerine dayanmaktadır ve birçok formu bulunmaktadır.

Qigong, bütünsel sağlığı iyileştirmek ve zihin-beden entegrasyonunu kolaylaştırmak için tasarlanmış duruşlar, meditasyon ve hareketlerin birleşimidir. (1)

Tai Chi, Çin’de dövüş sanatı olarak ortaya çıkmış zihin-beden egzersizleridir. Bu egzersizler sırasında zihne ulaşmak için nefes; yavaş, zarif ve meditatif hareketlerle kontrol edilir (3).

Qigong/Tai Chi, sağlığın gelişmesinde, çeşitlik hastalıkların önlenmesinde, çeşitli kas-iskelet sistemi ağrılarında ve buna bağlı semptomları azaltmak için uygulanmaktadır(3). Her hareketin potansiyel etkinliği farklı olsa da, genel Baduanjin egzersizinin beden ve zihin üzerinde iyi bir etkiye sahip olduğu kanıtlanmıştır(2).

Qigong, her yaştaki insanın kolaylıkla ve rahatlıkla uygulayabileceği bir çalışmadır. Hareketler yavaş ve kontrollü bir şekilde uygulandığı için sakatlanma riski azdır. Qigong’ta yapılan formlarda germe, gevşeme, kuvvetlendirme ve denge çalışmaları bir aradadır.

Qigong/Tai Chi eğitimlerimiz Uzm. Fzt. Başak Acar tarafından yapılmaktadır.

Deneme dersimize mutlaka bekleriz.

1. Abay Aperen Kaplan, Qigong Akademi Uygulayıcılık Sertifika Programı Ders Notu
2. Li K., Walzack-Kozlowska T., Lipowski M., Li J., Krokosz D., Su Y., Yu H., Fan H.,
The Effect of The Baduanjin Exercise on Covid-19 Related Anxiety, Psychological, Well-Being and Lower BAck PAin of The College Students During The Pandemic, BMC Sports Science, Medicine and Rehabilitation (2022) 14:102.
3. Demiray C., Alpözgen Zengin A., Fibromiyalji Sendromunda Tamamlayıcı Tedaviler, J Health Pro Res 2022; 4(1):49-56.

Ders Saatleri:

Pazartesi Çarşamba 18:00-19:00

Salı Perşembe 10:30-11:30