Aikido Nedir?

Aikido’nun merkezinde ‘ki’  kavramı, diğer bir deyişle ‘yaşam gücü’ kavramı yatar. Aikido çalışmaları, her bireyin içinde akmakta olan evrensel ki‘nin birliğini sağlamaya yöneliktir. “Ahenkli Ruhun Yolu” olarak Türkçeye çevirebileceğimiz Aikido’da, diğer budo sanatları gibi, tekniği, bedeni ve zihni birleştirmeyi amaçlar. Kişinin Aikido’yu yüreğinde taşımasının yolu, Ai-ki“nin (ki ile uyumun) kökeninde yatar. Bu da aikidonun kurucusu Ueshiba Morihei’e göre “sevgi”dir.

Aikido, Nobuyoshi Tamura ve Morihei Ueshiba

Tamura ve Ueshiba

Budo

Budo sözcük anlamı olarak “savaş yolu” demektir. Aikido da bir budo sanatı olduğundan, Aikido teknikleri, Japonya’nın feodal zamanlarında yer alan savaşçıların geliştirdiği muharebe tekniklerinden faydalanılarak ortaya çıkmıştır. Öte yandan, Morihei’nin felsefesi, kullanılan teknikler ile göğün ve yerin ruhunu bir araya getirmeyi, böylece bedeni ve zihni, her şey için koşulsuz olarak var olan sevgi ile eğitmenin bir ‘Yol’unu yaratmayı amaçlamaktadır.

Ai-ki“deki “sevgi”, arınma ve aydınlanmaya giden yol olarak kişinin egosunu ve samimiyetsizliğini dindirmeye çabalar. “Aikido”daki teknikler disiplin gerektirir ve “evrenin yasaları” vasıtasıyla bedeni ve zihni bir araya getirmeye çalışan sürekli yolculukta bir araç rolündedir. Asıl amaç tekniklerin mükemmelliği değildir; uygulayanın karakterinin ve insanlığının evrenin yasalarına uygun olarak gelişmesidir.

 

Nebi Vural Sensei

Nebi Vural

Doğayla Uyumlu Güçlü Bir Merkez

Yıllar boyu sıkı bir şekilde Aikido çalışan kişiler, tekniklerinde ve davranışlarında nazikçe kendini gösteren içsel güç ve enerjiyi geliştirebilirler. Doğadaki bütün hareketler tutumlu ve mantıklıdır. Ayrıca hepsi sabit bir merkeze sahiptir. Her şeyin doğasında “sabit bir merkeze sahip olma ilkesi” bulunmaktadır ve Aikido çalışanlar merkezlerini, doğanınkiyle uyumlu hale getirme çabası içindedirler.

Bu ilke, Aikido’nun mükemmel bir şekilde merkezlenmiş olan, akışkan ve dairesel kendine has hareketlerinde açıkça ortadadır. Aikido’da görülen dairesel hareketler, enerjinin en iyi şekilde kullanımını sağlayarak saldıranın boyutuna ve gücüne bağlı olmaksızın, saldırıya karşı savunma yapma olanağı tanır. Aikidoyu her yaştan ve milletten birçok insan için cazip kılan şey, tekniklerindeki ve hareketlerindeki bu nezakettir.

 

Kaynak: Nippon Budokan (2009) BUDO, The Martial Ways of Japan, Japonya.

Çeviren: Yazı kitaptan ODTÜ Aikido Topluluğu üyeleri Nergis Karabulut, Filiz Yeniköylü ve Hatice Aydın tarafından çevrilmiş son kontrolleri ve düzeltmeleri ODTÜ Dojo eğitmeni Utku Havuç ve Bilkent Üniversitesi Aikido Dojosu Eğitmeni Tayfun Evyapan tarafından yapılmıştır.