Yoga’nın Faydaları

Esneklik Kazandırır

Yoganın faydalarından ilk ve en önemlisi esnekliğinizi arttırması olacaktır. İlk birkaç hafta bu etkiyi gözlemlemek için erken olacaktır. Fakat, çalışmalara bağlı kaldığınızda başlangıçta rahat edemediğiniz pozlarda durmaya başlayacaksınız. Esnekliğinizin arttığını hissedecek, günlük hayatınızda sizin için artık normal kabul ettiğiniz özellikle boyun, sırt ve bel bölgesinde yoğunlaşan ağrılarınızın azaldığını fark edeceksiniz. Esnekliğinizin artışına bağlı olarak duruşunuz değişmeye başlayacak ve daha sağlıklı bir omurga yapısına sahip olacaksınız.

Gücünüzü Arttırır

Güçlü kaslar iyi gözükmenizi sağlamaktan daha çok sağlığınız için önemlidir. Yoga ile kazanacağınız güçlü kaslar iskelet yapınızı destekleyerek eklem sağlığınız için oldukça önemlidir. Bunun dışında bir çok yoga duruşu kendi ağırlığınızı ile baskı yaparak, kemiklerinizin yoğunluğunun artmasını sağlar ve ileriki yaşlarda yaşanması muhtemel kemik rahatsızlıklarının önüne geçer.

Dolaşım Sistemini Hızlandırır

Yoga çalışmaları kan akışını hızlandırır. Nefes çalışmaları ile bütünleştiğinde kandaki oksijen miktarını da arttırır. Özellikle baş ve el üstü duruşlar ayaklardaki ve iç organlardaki kirli kanın daha rahat kalbe ulaşmasına sebep olur. Lenf bezlerini hareketlendirerek vücudun savunma mekanizmasını kuvvetlendirir. Yapılan araştırmalar sonucu kalp ve damar sağlığı üzerindeki olumlu etkileri tıbben kabul edilmekle birlikte dinlenme nabzını düşürdüğü ve tansiyonu düzenlediği de kanıtlanmıştır. Yoga pozlarının kortizol ve adrenalin seviyesini düşürüp kan şekerini dengelemektedir.

Nefesinizi Doğru Kullanmanızı Sağlar

1998 ‘de yapılan bir araştırmada kalp yetmezliği bulunan hastalara öğretilen yoga nefes tekniği ile hastaların dakikada 13,4 olan nefes alma sayısı yalnızca 1 ayda 7,6 ya düşmüştür. Bunun yanında kanlarındaki oksijen seviyesi hızla artmış, dolayısı ile günlük hayatlarındaki hareketlilikleri hissedilir şekilde değişmiştir. Bu araştırmadan da anlaşılacağı üzere yogada yapılan nefes çalışmaları (pranayama) doğru nefes alma tekniğini öğreterek akciğer kapasitesini daha iyi kullanmayı sağlar. Burundan nefes almayı alışkanlık haline getirerek ciğerlere daha temiz ve sıcak havanın girişini sağlar. Doğru nefes kullanmanın stres azaltıcı, canlandırıcı ve iyi uyku üzerindeki etkisi son derece yüksektir.

Farkındalığı Arttırır Stresi Azaltır

Yoga bedensel farkındalığı arttırırken kişinin kendisini keşfetmesini sağlar. Kendisi üzerine düşünen birey kendi eksiklerini, olumlu ya da olumsuz yönlerinin farkına vararak içindeki olumsuzlukların kaynağını bulmaya çalışır. Sürekli stresli ve öfkeli bireyleri dinginleştirirken diğer yandan kendine güveni arttırarak kişinin içsel gücünü ortaya çıkarır. Disiplinli yoga çalışması sosyal ilişkilerde derinlik sağlarken kibarlık, saygı, empati ve şefkat duygularını besler. Bireyin sosyal yaşamda huzurlu ve mutlu olmasını sağlar.